På Jærmuseet i Kviamarka 16.november 2016
"Basarbordet" bugner som vanlig av gevinster. |
Urtelagets leder Hillgunn Idland ønsker velkommen og får oss til å mimre tilbake på urtelagets historie fra femten år med turer i inn- og utland, og mange fine kvelder med urter, mat og gode foredrag.
Granskuddsirup
Det kryr av grantre i vårt langstrakte land, og om våren er det små mjuke skudd på alle greiner. De kan plukkes før de blir lenger enn 2 cm, og vips har du en nydelig sirup som varer helt til neste vår:
Du trenger
2 liter små granbarskudd
3 liter vann
1 kg sukker (nesten)
Kok granbarskudd i vann ca 45 min. Ha i sukker og kok i 15 min. Sil av granskudd.
Sukkerlaken kokes inn til sirup. Koker den lengre blir sirupen brunere.
Ha sirup i små glass og server til varm te, noen dråper på iskremen eller til blåmuggost.
Granskuddsirup putrer og blir stiv etter hvert |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvLrW4pKFvyHjVvko6481Uw__Z1mjZSJHPsY-hS07B79PGdzM6_1DqjuvgTGDpraYJtb4l9brR3tCfN8fpLkgoDDFQKohXmhO3ZD7w8LhidM5XbXf8MKgal7VsBIeWdfT_MeQ_hB60XktX/s320/Granskudd_JEV.jpg)
Chili og paprika på koking |
Chiligele
10 chili2 gule paprika
3 appelsiner
750 gr syltesukker
1,5 dl edikk
Kokes i 10min, og moses.
Godt til ost, iskrem og i rømmedressing
Chiligele helles i små glass. Alle får med et glass heim til jul
Hvitvinseddik på små flasker med rød basilikum. Får en nydelig rødfarge når natta er omme.
Nydelig til salater. Så enkelt og så godt!
Tips fra salen: Hostesaft med granskudd
Fyll granskudd på en krukke, dryss på sukker (mye) slik at krukka blir full og sukkeret glir mellom granskudda. Skru på lokk og la krukka stå i 2-3 mnd. Vend glasset av og til, og la krukka stå varmt. Sil fra safta, og bland lik del granskuddsaft og sprit.
Da skulle hosten være kurert.
Kveldens buffet er tapas fra kafe Jærbuen på Nærbø
Mye god og velsmakende mat.
Kveldens store underholdning med "møje lått og løye" stod Ståle Ree for med underfundige historier.
Han samler på gode replikker som blir gjenfortalt
med stor innlevelse.
Nok en gang TAKK til styret
for alt arbeid med tilrettelegging for urteaktiviteter, god underholdning, mat og drikke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar