Rosmarin (Rosmarinus officinalis) - månedens urt i november






Rosmarin er en nær slektning av lavendel med samme treaktige og vridde stengel. De aromatiske bladene er mørkegrønne oppå og sølvaktige under. De blekblå blomstene som kommer midtsommers er attraktive for bier. Det finnes flere arter rosmarin og de varierer med blå, hvite og røde blomster.

Rosmarin har en gjennomtrengende smak og må brukes med forsiktighet. Bladene er nåleformete og spisse og gir god smak til marinader, frikaseer og kraftige viltretter, og rosmarin er "helt nødvendig" for å krydre lammelåret før det legges på grillen.

Rosmarinblader kan ellers brukes som garnityr i salater eller kandiseres med sukker. Urten kan og brukes som ølkrydder, kanskje mer vanlig i tidligere år enn nå.
  

Rosmarin har en oppmuntrende og hjertestyrkende virkning og har vært brukt for å berolige nervene, styrke hjertet og blodomløpet. Rosmarin er god å lage olje av. Oljen kan brukes til å gni inn i verkende ledd.

Uttrekk av friske eller tørkede blad og blomstertopper er god mot hodepine.

Mange hårpreparater av urter inneholder rosmarin. Hårrøtene stimuleres, håret får fin glans og en unngår flass. Uttrekk kan også brukes som rensevann for huden.

http://www.kk.no/livsstil/rosmarin-olje-kan-forbedre-hukommelsen-24396
Rosmarin og hukommelse
Gode poteter med rosmarin
Focacciabrød med rosmarin og grovt salt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar