Nydelig jordskokksuppe


JORDSKOKK er en lettdyrket flerårig grønnsak med  gule solsikkelignende blomster  som kan bli over 2 meter høy. Den blomstrer fra august/ september. 
Det er de knudrete knollene under jorden, som brukes til mat, og de høstes fra oktober og fram til april/mai. Kjekt å kunne gå ut å hente friske knoller når det ikke er så mye annet som vokser ute.
JORDSKOKK kan bl.a. brukes rå i salat, kokt i suppe ,revet i brøddeig og bakt i ovn.
Den inneholder inulin (må ikke forveksles med insulin) som er bra for diabetikere.
JORDSKOKK trives i all slags jord, men gir best utbytte i næringsrik jord. Setter du noen knoller i jorda om våren, kan du hente inn flere kilo til høsten og vinteren. 

Oppskrift fra Borghild Fiskå, Stavanger aftenblad: (10.01.03)


JORDSKOKKSUPPE 

1 finhakket løk 
1 sellerirot
2ss smør
1 kg jordskokker
1ss hvetemel
1 ,5 l god kraft el buljong
Ca 1,5 dl kremfløte
Salt og pepper
Evt 150g spekeskinke i strimler.

Rens og finhakk løk og grovhakk selleriroten. Smelt smør i en kasserolle og fres løk og selleri til de gylne og myke.
Vask og skrell jordskokkene og skjær i skiver og la dem surre i kasserollen. 
Rør inn melet og spe med noe av kraften i flere omganger. Legg på lokk og la suppen småkoke i 30 minutt. Bruk stavmikser og kjør til jevn mos. Ha i resten av kraften. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
Dryss over  spekeskinkestrimler like før servering.

JORDSKOKKCHIPS

I stedet for skinkestrimler kan du strø jordskokkchips over suppen:
300 g store jordskokker
Mild olje til frityrsteiking, f.eks mais, raps e.l.
Grovt havsalt.
Vask og skrell jordskokkene. Tørk dem godt og skjær i tynne skiver. Frityrsteik  litt om gangen i varm olje til de er gylne og sprø. Fisk opp med hullsleiv og la dem renne av på tørkepapir. Avkjøl. Dryss på grovt havsalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar