Ramsløk



Månedens urt i mai, Ramsløk (allium ursinum)


Mai måned er viet Ramsløk, og på urtelagets møte 20. mai er det ramsløk som er hovedingrediensen i maten vi lager. Andre navn på ramsløk kan være rams, kurams, geiterams, ramsegrass eller trollstut. Kjært barn har som sagt mange navn………


Ramsløk er en flerårig løkart som blir opp mot 30cm høy. Den vokser nesten alltid i store samlinger, og på vokseplassene kan man kjenne en kraftig løklukt. Lukten er ekstra sterk når bladene er i ferd med å visne, noe som skjer tidlig i vekstsesongen.
Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand, og den kraftige lukten av hvitløk. Bladene til ramsløk ligner liljekonvall og disse to artene må ikke forveksles da liljekonvall er en svært giftig plante.

                                                               

Vi kjenner lite til om ramsløk ble brukt i folkemedisinen i Norge i eldre tid. Stedvis på Vestlandet hvor det vokser mye ramsløk, er planten imidlertid velkjent på grunn av sin intense lukt og smak. På gårdene hvor det vokste ramsløk ble planten gjerne dårlig ansett, for hvis kyr og geiter beiter på bladene, får melken, smøret og osten en usmak.
Plantens skarpe løklukt sies å skremme bort smågnagere. Siden ramsløk vokser i tette samlinger, kan planten kvele annen vegetasjon og ramsløk skal ha vært brukt i humlehager for å holde ugraset borte.
Unge ramsløkblad er en god vårgrønnsak og kan kuttes i småbiter og brukes friske som krydder i salater, sauser og supper, eller de kan blandes i kremoster og cottage cheese. Ramsløk er en svært fin urt å bruke til pesto. I varme retter bør bladene tilsettes på slutten av tilberedningen, for da bevarer man bedre den gode smaken. Bladene bør helst være samlet før blomstring, og ramsløk kan være et godt alternativ til hvitløk når man synes hvitløken smaker og lukter for sterkt. Også blomstene på ramsløkplantene kan spises, og de egner seg dessuten godt som dekorasjon i salatbollen. Friske ramsløkblad kan oppbevares et par dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Urten anvendes helst frisk i mai-juni, for bladene mister raskt sine medisinske egenskaper når de tørkes.
 
Ramsløk inneholder mineraler, salter og mye C-vitamin. Løken virker fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende. Ramsløk er som vi ser en allsidig og nyttig urt.


Oppskrift på Ramsløksalt

5 spiseskjeer grov salt ( evt Maldon salt )
Ca 10 stk  med frisk / skyllet /tørket ramsløkblade
Evt skal av ½ økologisk sitron
Alt kjøres i minihakker / foodprosessor ( større porsjoner) til salt / ramsløk er finhakket.
Saltet kan bres ut på bakepapir / i ovn på 50* ca 1 time – rør av og til hvis stor porsjon
Oppbevares i tette glass!
Brukes på egg, beef, kylling, fisk osv
Bruk saltet der du ønsker en ekstra smak av krydder / hvitløk
TIPS: Anemette Olesen, sa da hun besøkte Urtelaget mai 2013 - at saltet ikke trengte å tørres i ovn  – når mindre /små porsjoner-

Så her må man prøve seg frem!                                                           Lykke til!



Oppskrift på Ramsløksmør

100 gr bløt usaltet smør ( meierismør )  
Ca 10 friske ramsløkblade hakkes  fint til mellomfint
1-2 teskjeer flaksalt ( evt Maldon salt )  
Sitronsaft etter smak 
Alt blandes godt - gjøres lett ved hjelp av en gaffel - samles på ett stykke bakepapir / Staniol og trilles til passende tykkelse - legges i kjøleskap - minst 1 time. ( kan fryses ! ) 
Tips:
Hvis det brukes saltet smør -  obs om det er behov for ekstra salt !!

Kryddersmør kan lages på samme måten med andre friske krydderurter - eks: persille, dill, løpstikke, fennikel, - eller en blanding av flere urter.
Brukes på beef, grillmat, kokte grønnsaker - brukes der hvor det ønskes smør med hvitløkssmak/ krydderurtesmak 


Lykke til!
Oppskrifter på Ramsløkpesto 
1)
Ca 20 blade ramsløk / ca 50 gr  ( evt med litt persille / skvallerkål / grønnkål ) 
50 gr mandler/ solsikkefrø/ valnøtter / hasselnøtter 
2-2,5 dl Olie 
Ca50 gr parmesan 
Evt litt sitronsaft
Salt/ friskkvernet pepper

Vask Ramsløken godt / slynger lett fri for vann i salatslyngen

Alt blandes i hurtigkvern / foodprosessor ( store porsjoner) og kjøres til ønsket konsistens 
Smak til!
Tips:  Pestoen er riktig god på friskkokt pasta, pastasalater,  på bakte rotfrukter ( poteter, rødbeter, persillerot, sellerirot)  på et stykke fisk, kjøtt eller kylling, potetsalaten, til grillmaten som tilbehør. 
Kan fryses i små porsjons plastbokse!

2)
Ca 20 blader frisk Ramsløk
1 bundt frisk persille
Ca 30 gr frisk brød uten skorpe ( ikke søtt brød) 
50 gr mandler, hasselnøtter osv
2 2,5 dl Olie ( rapseolie, solsikkeolie, olivenolje- koldpresset ) 
Havsalt, friskkvernet pepper 
Evt litt rørsukker ( på spissen av en kniv) eller bitte litt honning - en liten 1/4 teskje
Alt kvernes i hurtigmikser  / blender - kjøres til en grov dip smak til med sukker og salt til slutt 
Les tips ovenfor!


Friske Ramsløk

Tips til bruk av friske Ramsløk

Friskhakkete ramsløk i hjemmerørt fiskefars til fiskekaker
Friskhakkete ramsløk i brøddej / bagettedej ( fint å fryse)
I potetsalaten / finhakket til mellomfinthakket 
Finhakket på påske lammesteken
Pakk fiskestykker inn i hele blade ramsløk og sett i ovnen 
Finhakket på fine porsjonsstykker fisk  hvit fisk som laksestykker. 

Alle retter hvor du ønsker en lett hvitløkssmak / kryddersmak  -- huske at Ramsløk inneholder 10 gange så mye C - vitamin som sitron -
Da Ramsløken er en av de første vårvekster i naturen - kommer den svært tilpasse ovenpå en lang lang vinter - da trenger vi alle de gode vitaminer! 

Kun fantasien setter grenser!
Lene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar