Månedens urt i mai, Ramsløk (allium ursinum)
Mai måned er viet Ramsløk, og på urtelagets møte 20. mai er det ramsløk som er hovedingrediensen i maten vi lager. Andre navn på ramsløk kan være rams, kurams, geiterams, ramsegrass eller trollstut. Kjært barn har som sagt mange navn………
Oppskrift på Ramsløksalt
5 spiseskjeer grov salt ( evt Maldon salt )
Ca 10 stk med frisk / skyllet /tørket ramsløkblade
Evt skal av ½ økologisk sitron
Alt kjøres i minihakker / foodprosessor ( større porsjoner)
til salt / ramsløk er finhakket.
Saltet kan bres ut på bakepapir / i ovn på 50* ca 1 time –
rør av og til hvis stor porsjon
Oppbevares i tette glass!
Brukes på egg, beef, kylling, fisk osv
Bruk saltet der du ønsker en ekstra smak av krydder /
hvitløk
TIPS: Anemette
Olesen, sa da hun besøkte Urtelaget mai 2013 - at saltet ikke trengte å tørres
i ovn – når mindre /små porsjoner-
Så her må man prøve seg frem! Lykke til!
Oppskrift på Ramsløksmør
100 gr bløt usaltet smør ( meierismør )
Ca 10 friske ramsløkblade hakkes fint til mellomfint
1-2 teskjeer flaksalt ( evt Maldon salt )
Sitronsaft etter smak
Alt blandes godt - gjøres lett ved hjelp av en gaffel - samles på ett
stykke bakepapir / Staniol og trilles til passende tykkelse - legges i kjøleskap
- minst 1 time. ( kan fryses ! )
Tips:
Hvis det brukes saltet smør - obs om det er behov for ekstra salt
!!
Kryddersmør kan lages på samme måten med andre friske krydderurter - eks:
persille, dill, løpstikke, fennikel, - eller en blanding av flere urter.
Brukes på beef, grillmat, kokte grønnsaker - brukes der hvor det ønskes
smør med hvitløkssmak/ krydderurtesmak
Lykke til!
1)Oppskrifter på Ramsløkpesto
Ca 20 blade ramsløk / ca 50 gr ( evt med litt persille / skvallerkål /
grønnkål )
50 gr mandler/ solsikkefrø/ valnøtter / hasselnøtter
2-2,5 dl Olie
Ca50 gr parmesan
Evt litt sitronsaft
Salt/ friskkvernet pepper
Vask Ramsløken godt / slynger lett fri for vann i salatslyngen
Alt blandes i hurtigkvern / foodprosessor ( store porsjoner) og kjøres til
ønsket konsistens
Smak til!
Tips: Pestoen er riktig god på friskkokt pasta, pastasalater, på bakte
rotfrukter ( poteter, rødbeter, persillerot, sellerirot) på et stykke fisk, kjøtt eller kylling, potetsalaten, til grillmaten som tilbehør.
Kan fryses i små porsjons plastbokse!
Ca 20 blader frisk Ramsløk
1 bundt frisk persille
Ca 30 gr frisk brød uten skorpe ( ikke søtt brød)
50 gr mandler, hasselnøtter osv
2 2,5 dl Olie ( rapseolie, solsikkeolie, olivenolje- koldpresset )
Havsalt, friskkvernet pepper
Evt litt rørsukker ( på spissen av en kniv) eller bitte litt honning - en
liten 1/4 teskje
Alt kvernes i hurtigmikser / blender - kjøres til en grov dip smak til med
sukker og salt til slutt
Les tips ovenfor!
Friske Ramsløk
Tips til bruk av friske Ramsløk
Friskhakkete ramsløk i hjemmerørt fiskefars til fiskekaker
Friskhakkete ramsløk i brøddej / bagettedej ( fint å fryse)
I potetsalaten / finhakket til mellomfinthakket
Finhakket på påske lammesteken
Pakk fiskestykker inn i hele blade ramsløk og sett i ovnen
Finhakket på fine porsjonsstykker fisk hvit fisk som laksestykker.
Alle retter hvor du ønsker en lett hvitløkssmak / kryddersmak -- huske at
Ramsløk inneholder 10 gange så mye C - vitamin som sitron -
Da Ramsløken er en av de første vårvekster i naturen - kommer den svært
tilpasse ovenpå en lang lang vinter - da trenger vi alle de gode
vitaminer!
Kun fantasien setter grenser!
Lene
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar