Sanketur på Viste 27 august 2020

"Høsten er den nye vår" 
Flott tur på Viste med Kristine Enger som guide. Hun deler raust av sin kunnskap om ville vekster og hva de kan brukes til.
Tangmelle I slekt med spinat. Smaker salt og kan brukes i salat, frøene er gode å ha i brøddeigen

Geiterams - rallarrosa

Med sin flotte rosa farge blir det flott let på både sirup, saft og gele. Bør kokes lenge for å beholde det meste av fargen, Friske blad er gode å til te.













Bjørnebær kan ha ulik smak på ulike vokseplasser. Smaker godt i syltetøy både rørt og kokt. Flott som garnityr i salater. Bjørnebær kan være godt for blærekatarr og urinveisinfeksjon.
Sisselrot kan plukkes på vinteren og tidlig vår. Det er rota som brukes, og den har en smak av lakris. Lett kjennelig på grunn av sporene på undersida av bladene.














Mjødurt - Nordens vanilje Rosefamilien. Kan bruke skuddene om våren til råsaft. Medisinsk plante.
Strandstjerne har spiselige blader med smak av sennep. Den regnes som gourmeturt og er flott som garnityr.
Fjærsauløk er gourmetmat.. Bladene brukes, de er flate og måneformede og smaker koriander. Bør som regel kokes før bruk.
Strandkvann i skjermplantefamilien. Strandkvann har en blomsterstand formet som en ball med gulgrønne blomster. Veldig spesiell lukt, og planten ble brukt mot pest i middelalderen. Bladene kan tørkes til te, og planten er god som smakstilsetting til sirup, saft og syltetøy. OBS. Kan gi brannsår ved hudkontakt.
Strandarve
God som pynt i gin og tonic på grunn av agurksmaken.










Marikåpe Lag te av bladene og få hjelp mot nattesvette. 



Meldestokk er i familie med spinat og inneholder mye vitaminer og mineraler. Frøene er gode å ha i brøddeigen.
                                                
                                                                    Ryllik Lag te av blomster og blad og få hjelp mot nattesvette.

Turen gikk innom Vistehola
.........Og kvelden ble avslutta med god fiskesuppe på Viste Strandhotell

Tusen takk for turen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar