Basilikum

Månedens urt i august var Basilikum




Basilikum er ettårige planter med hvite eller svakt rosalilla blomster som dufter nektar. Betegnelsen basilikum blir brukt både om slekten Ocimum og om den mest kjente arten Ocimum basilicum.

Basilikum brukes i en rekke ulike matretter, og er blant annet en hovedingrediens i pesto. Planten virker beroligende, løser opp spenninger og fremmer fordøyelsen. Tidligere ble basilikum ofte brukt mot hysteri.

Fra arkeologiske undersøkelser i Egypt vet man at basilikum ble brukt ved balsamering sammen med mange andre sterkt duftende krydder- og medisinplanter, balsameringsurter.

Styrkemiddel

Krydderurten inneholder en kraftig eterisk olje med krampeløsende og antiseptisk effekt. Den er brukt som sårsalve, i øyenvann og mot snue.
Basilikum brukes også som et styrkemiddel for nervesystemet, og skal ha god effekt mot plager som nervøsitet, søvnløshet og psykisk utmattelse.
Den grønne planten skal i tillegg virke lindrende mot fordøyelsesproblemer og magekramper, samtidig som den skal bekjempe infeksjoner i tarmene.

anisbasilikum - dvergbasilikum - kamferbasilikum - kanelbasilikum - krydderbasilikum - kryddernellikbasilikum - sitronbasilikum


Basilikumolje

Friske basilikumblader kan konserveres i olje. Knip av blader, skyll dem forsiktig i kaldt vann og la dem tørke. Dryss salt på bladene, vent en halv time, børst så saltet av og legg bladene i et sterilisert glass eller flaske. Hell på kaldpresset olivenolje og oppbevar i kjøleskapet.


Deilig pesto:

4 porsjoner. Godt til for eksempel pastasaus, på sandwich eller som marinade til kylling eller fisk.
  • 1/4 hvitløkbåt, hakket
  • 3 store never frisk basilikum, uten stilker
  • 1 neve pinjekjerner, lett ristet
  • 1 stor neve parmesan
  • kaldpresset olivenolje
  • salt og nymalt pepper
Kjør hvitløk, avkjølte pinjekjerner og basilikum i food processor. Hell blandingen over i en bolle og tilsett halvparten av parmesanen. Rør forsiktig og ha i nok olivenolje til å binde sausen. Smak til med salt og pepper og ha i resten av osten. Ha i mer olje til du får riktig konsistens. Pestoen skal være halvveis flytende, men likevel fast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar