Timian (Thymus) er månedens urt i september

Timian er en av de eldste krydderurtene vi kjenner til. Timian har antiseptiske og konserverende egenskaper og var godt kjent av de gamle egypterne, som brukte urten i balsameringsvæsker. Timian er motets plante, og de gamle grekerne bar den på brystet og tok bad med den før de gikk i krigen. Timiankvaster ble også båret av dommere og adelige som ønsket å beskytte seg mot sykdom og vonde lukter. I folkemedisinen har timian vært brukt mot bl.a. menstruasjonssmerter, diaré, hoste og hodepine.

     Timianolje er virusbekjempende og soppdrepende, men må brukes med forsiktighet.
Timianbladene er ovale, kraftig grønne og med prikker som skyldes kjertelhårene. Planten får lilla, rosa eller hvite blomster som sitter tett sammen i klaser. Urten har en behagelig duft, og dyrkes nå som krydderplante over det meste av verden.



Timian som krydder
Timian har en nydelige aroma med mange anvendelsesmuligheter. De friske bladene kan brukes som krydder bl.a. i kjøttretter, til fisk, fjærkre og i supper. Den er ideell i gryter og supper som skal koke lenge, og setter en spiss på komler. Timian er dessuten et fint krydder til syltede rødbeter,til løk eller i pikkels.

Dyrking av timian
Siden timian kan brukes både som krydder og medisin, er det en urt som bør dyrkes i enhver urtehage. Unge timianplanter er de mest livskraftige, og derfor bør man så timian på nytt minst hvert annet år. Da plantens aromatiske stoffer blir sterkest i solskinn, bør timian plantes på en solrik plass i hagen. Biene elsker timian, og urten gir en utmerket honning.

Timianolje kan brukes i badevannet, men da den kan irritere slimhinnene, bør den ikke brukes i sterkere konsentrasjoner enn 1 % i badeoljer. Timianolje brukes i aromaterapi og er effektiv ved muskelsmerter og stivhet, gikt, forstuinger, sportskader og leddbetennelser. Forskning har i tillegg vist at timian kan styrke immunforsvaret.

Timian - Thymus vulgaris

Bilde av URTEGÅRDEN TIMIAN OLJE 10 ML ETERISK









 

 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar