Månedens urt i februar RAMSLØK

Våren bringer nytt håp om sol og varme og vi gleder oss over grønne spirer og fuglesang.
RAMSLØK er en av de første budbringere og man kan merke lukten før man ser planten. Først kommer bladene i mars/april, ofte enda tidligere, blomstene pleier å komme i mai og juni.



RAMSLØK er en gammel medisinplante. Man tror at den ble ført fra Roma til Sverige av Den Hellige Birgitta for å dyrkes i klosterhagene. Helt fra oldtiden av og fram til i dag har ramsløken blitt brukt som et blodrensende middel og som medisin ved fordøyelsesplager. Den bidrar til å balansere tarmfloraen, og ved å spise frisk urt eller tinktur kan den hjelpe mot plager som dårlig appetitt, generelt dårlig fordøyelse, diaré og mye gjæring i tarmen. Det fortelles at bjørnen leter den opp når den våkner av vinterdvalen for å rense mage, tarm og blod med den. Det er ikke å forakte for oss heller, å ha en rensende vårkur med ramsløk.
Ramsløk kan hjelpe til å senke et høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier forbedrer blodsirkulasjonen og sies å ha en hjertebeskyttende virkning og kan forebygge blodpropp.

RAMSLØK finner du i fuktige skoger i Sør Norge ,der den kan dekke store områder langs kysten fra Oslo til Trondheim. Sankes fra mars- juni og smaker best før blomstring.
RAMSLØK blir 10-40 cm høy og har flate 2-5cm brede lange blader som er spisse i den ene enden og ender i stilken i den andre. Blomstene er hvite stjerner med 5 kronblader i en skjerm.Hele planten lukter og smaker løk. OBS : Den kan forveksles med LILJEKONVALL før blomstring, men konvallen har tykkere og stivere blader, lukter ikke løk og har 2 blader som omslutter en felles stilk.(Trond Svendgård, Plukk Selv)
Når plantene blomstrer er det ingen problemer å se forskjell på liljekonvall og ramsløk.

Anvendelse:

RAMSLØK blir ofte kalt "Nordens hvitløk" pga smaken og den kan brukes i supper, urtesmør og finklippet i salater. Alt kan brukes ( stengel, blad, blomst , frø) Man sanker blader om våren, da de er mest helsekraftige og best til finhakket krydder på smørbrød o.l. På seinsommeren og høsten kan man grave opp løk og bruke dem som hvitløk.

Tinktur
For å ha ramsløkens helbredende evner til rådighet året rundt kan en lage tinktur ved å legge finsnittete friske blad og løk oppi et glass og deretter fylle opp glasset med 40% sprit. Blandingen bør stå i 2-3 uker før man siler fra og tinkturen er klar til å brukes. Av denne tinkturen tar man 20-30 dråper i litt vann opptil flere ganger til dagen.

Oppskrift fra NRK Mat:

Kryddersmør med RAMSLØK
250 g mykt smør
2 never ramsløkblader uten stilk
Nykvernet pepper

Skyll bladene under rennende vann. Kjør bladene i blender, bland oppi det myke smøret og kjør til massen har fått en fin grønnfarge uten å smelte. Settes i kjøleskap 1 time.
Del i passe porsjoner og frys til senere bruk.
Fritata med ramsløk og vårgrønt- enkel lunch for to personer
  • 3 store egg
  • 100 g ramsløkblader hakket
  • 1 liten squash
  • 15 g revet god ost, f.eks. parmesan elle Gruyère
Sett på grillen i stekeovnen.
Varm olje i en middels stor teflonstekepanne. Fres ramsløk og squash på middels varme til det er mykt.
Visp sammen egg og ost og hell det over det grønne i panna. Stek på lav varme uten å røre for mye rundt. Når fritataen har stivnet, men kanskje fortsatt er litt fuktig på toppen, kan man gi den 5 minutter under grillen i stekeovnen.

Nytes gjerne sammen med litt frisk salat og godt brød.
Du finner mer på siden til Cammillascountryliving : https://camillascountryliving.com/2017/06/07/first-blog-post/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar