Månedens urt i okotober: SITRONMELISSE eller Melissa officinalis

Sitronmelisse er en aromatisk urt som hører hjemme i Mellom-Europa og Sør-Europa. Den kalles ”livseliksir” og har blitt brukt som legeurt mot depresjon og hjerteproblemer i tusenvis av år. Sitronmelisse på fastende hjerte om morgenen skal virke foryngende, styrker hjernen og gir nytt liv til svake og kraftløse personer.

Sitronmelisse som beroligende middel


Sitronmelisse har alltid vært brukt for å styrke humøret. Som naturmedisin har sitronmelisse fått karakteristikkene avslappende, beroligende, krampeløsende, hudrensende, bløtgjørende på huden, sårhelende, svettedrivende, fordøyelsesfremmende, skjoldbruskkjertelhemmende, virushemmende, bakteriehemmende og sopphemmende.

Dette skyldes nok primært den eteriske oljen i planten. Et stort krus med sitronmelisse-te vil få de fleste til å falle til ro om kvelden. Når sitronmelisse tilsettes andre urteteer, kan den i mange tilfeller gjøre søtningsmidler overflødige.

Sitronmelisse 
En allsidig urt

Sitronmelisse er en god krydderurt som kan brukes i salater, i bakverk og en frisk sitronmelissekvast er alltid dekorativ som pynt på desserter. Ferske blad passer godt som krydder til fisk, lam og kylling. Den sterke duften kan og sette en spiss på duftpotpurrier.

En utmerket plante for biene

 

Birøktere er glad i sitronmelisse, da den er en av 
de beste biplanter overhodet, og noen birøktere planter 
den ved bikubene for å holde biene hjemme. Denne bruken har i England gitt den tilnavnet "Welcome home bees". Hvis bikubene gnis innvendig med sitronmelisse, vil biene være mye roligere.




Da ungene var små var det alltid stor stas å bake mormors 
Muffins med sitronmelisse
3 dl hasselnøtter hakkes grovt,
200 gr smør røres hvitt med 200 gr sukker,
ha deretter oppi 4 egg, 250 gr hvetemel, 
2 ts bakepulver og saft av 1 appelsin. 
Finhakk 3 dl sitronmelisse og ha i til slutt. 
Hele røren kan lages i food-prosessor hvis du ønsker det.
Røren fordeles i muffinsformer 
og stekes på 225 grader i ca 15 min.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar